Je voelt ‘t!

Onze leerlingen en leerkrachten zullen het beamen: de Voorwegschool is niet zomaar een school. Je voelt ‘t! Dit is de oudste basisschool van Nederland, en daar zijn we trots op. Maar tegelijkertijd kijken we vooral naar de toekomst. We combineren bijna vier eeuwen ervaring met de onderwijsinzichten en -methoden van nu. Altijd hebben we een open blik. De ‘Voorweg’ staat behalve midden in Heemstede ook midden in de samenleving. Dit is een school voor iedereen. Gastvrij. Veilig. Altijd positief. Welkom!

Alt Text

De oudste basisschool van Nederland

De Voorwegschool is de oudste basisschool van Nederland. Al opgericht in 1630. Om een idee te geven: Rembrandt werd dat jaar 24 en het zou nog 12 jaar duren voordat hij de Nachtwacht afrondde. De bouw van de Taj Mahal in India begon toen. Zo lang is het geleden.

LEES VERDER

Alt Text

5 redenen om voor de Voorweg te kiezen

Kwaliteit

We bieden kwaliteitsonderwijs en verbeteren dat continu. We volgen de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Ook de leerkrachten leren elke dag.

Ambitie

Het team is jong en ambitieus. We staan open voor nieuwe inzichten en kennis. We durven beslissingen te nemen.

Veiligheid

De Voorwegschool is een veilige school. We zijn zeer alert op pesten en stimuleren positief gedrag. Er is veel aandacht voor sociale vaardigheden.

Digitalisering

We maken tijdens de lessen vaak gebruik van digitale leermiddelen. Vanaf groep 3 heeft iedere leerling een eigen tablet.

Karakter

De ‘Voorweg’  is een school met karakter. We zijn trots op het prachtige, historische pand.

Tot en met 05-02

Lockdown

05-02 en 08-02

Studiedagen

Alt Text

sjabbediewapwap

18 december

Dat leerkrachten graag kunstjes van elkaar afkijken is bekend. Zo heb ik een belangrijke les geleerd van Albus Perkamentus: toverspreuken tijdens het lesgeven zijn leuk én effectief!

Mensen die niet in het onderwijs werken denken al gauw dat kinderen leren lezen, schrijven en rekenen is als trekken aan een dood paard. Ze gaan toch veel liever spelen in plaats van leren wat 12-7 is? Fout! Toegegeven, in de bovenbouw zitten de eerste opkomende opstandige pubertrekjes best wel eens in de weg, maar over het algemeen willen de kinderen écht wel, als je ze maar activeert. En dat activeren…? Dat is simpele toverkunst waar je niet voor op Zweinstein hoeft te zitten.

Tijdens mijn eerste stages als meester merkte ik al dat ik geschiedenis geven makkelijker vond dan rekenen en pas toen ik mezelf op video terugzag realiseerde ik me waar dat door kwam. Het enthousiasme waarmee ik vertelde over Romeinse soldaten of Griekse sagen zag ik nog niet terug in mijn les over de tafel van vier. Conclusie? Een reken- of taalles is zo droog en saai als je hem zelf maakt, en kleine tovertrucjes doen al een hoop.
Op mijn scoutinggroep weten alle kinderen wat ‘hocus pocus focus’ en ‘sjabbediewapwap’ betekent, en mijn klas op de Voorwegschool nu ook. En zeg nou zelf, dat klinkt toch een heel stuk vrolijker dan ‘monden dicht’ en ‘aan de slag’?

Wie tovert trouwens steeds alle schrijfpotloden kwijt? Stop daar eens mee!

Jelle Puts, leerkracht groep 3-4 Voorwegschool