Je voelt ‘t!

Onze leerlingen en leerkrachten zullen het beamen: de Voorwegschool is niet zomaar een school. Je voelt ‘t! Dit is de oudste basisschool van Nederland, en daar zijn we trots op. Maar tegelijkertijd kijken we vooral naar de toekomst. We combineren bijna vier eeuwen ervaring met de onderwijsinzichten en -methoden van nu. Altijd hebben we een open blik. De ‘Voorweg’ staat behalve midden in Heemstede ook midden in de samenleving. Dit is een school voor iedereen. Gastvrij. Veilig. Altijd positief. Welkom!

Alt Text

De oudste basisschool van Nederland

De Voorwegschool is de oudste basisschool van Nederland. Al opgericht in 1630. Om een idee te geven: Rembrandt werd dat jaar 24 en het zou nog 12 jaar duren voordat hij de Nachtwacht afrondde. De bouw van de Taj Mahal in India begon toen. Zo lang is het geleden.

LEES VERDER

Alt Text

5 redenen om voor de Voorweg te kiezen

Kwaliteit

We bieden kwaliteitsonderwijs en verbeteren dat continu. We volgen de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Ook de leerkrachten leren elke dag.

Ambitie

Het team is jong en ambitieus. We staan open voor nieuwe inzichten en kennis. We durven beslissingen te nemen.

Veiligheid

De Voorwegschool is een veilige school. We zijn zeer alert op pesten en stimuleren positief gedrag. Er is veel aandacht voor sociale vaardigheden.

Digitalisering

We maken tijdens de lessen vaak gebruik van digitale leermiddelen. Vanaf groep 3 heeft iedere leerling een eigen tablet.

Karakter

De ‘Voorweg’  is een school met karakter. We zijn trots op het prachtige, historische pand.

10 oktober t/m 18 oktober

Herfstvakantie

Alt Text

Stage lopen, collegia, gilden en ambacht

3 september

Weet jij je eerste stage nog? We hebben het allemaal wel eens gedaan, want ergens moet je toch beginnen. Eerst theorie opdoen en dan proeven wat het vak werkelijk inhoud, want dat leer je niet uit de boeken, dat moet je ervaren

Zo ging dat vroeger ook. Bij de Romeinen had je collegia en in de middeleeuwen waren er gilden. Dit waren bonden van een bepaalde beroepsgroep. Wilde je een vak leren dan werd je als gildelid opgeleid. Na een gedegen opleiding kon een leerling erkend worden als gezel en uiteindelijk de titel meester verkrijgen na het doen van de meesterproef.

Ook binnen Stopoz en op de Voorweg vinden wij goede begeleiding van studenten essentieel. Studenten leren het vak van betrokken, enthousiaste en speciaal opgeleide leerkrachten. De studenten worden boven de formatie geplaatst zodat er altijd een leerkracht is die sturing kan geven en de student van directe feedback kan voorzien.

Ik zie studenten met plezier, enthousiasme, concentratie en een vleugje stress het vak praktiseren. Een les bespreken we altijd. Centraal staat wat goed ging en waar nog kansen tot ontwikkeling liggen.

Na het gesprek vervolgt de student weer zijn weg richting de klas: ‘Het zit er weer op’, ‘De eerste meesterproef zit in de pocket, nog drie te gaan dit jaar.’

Thomas Golstein, leerkracht groep 7-8 en opleider in de school

Dit is het tweede blog op onze vernieuwde website. Elke twee weken schrijft hier iemand die is betrokken bij de Voorwegschool.